Zo creƫer je een inclusieve speeltuin

Spelen is niet alleen leuk, maar ook super belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zo leren ze zichzelf en de wereld om hen heen kennen en maken ze contact met leeftijdsgenootjes. Maar 90% van alle speelplekken in Nederland zijn niet even toegankelijk voor alle kinderen. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan inclusief spelen, zodat iedereen samen kan genieten van spelen. Maar wat is inclusief spelen precies? En hoe creƫer je nou een inclusieve speeltuin? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Wat is inclusief spelen?

Inclusief spelen betekent dat alle kinderen, met of zonder handicap, kunnen deelnemen aan het spel. Wist je dat er in Nederland ongeveer 120.000 kinderen zijn tussen de 0 en 17 jaar met een of meerdere beperkingen? Dit kunnen zowel zichtbare als onzichtbare beperkingen zijn. Kinderen met een handicap zijn in de eerste plaats ook gewoon kinderen en willen er net zoals alle andere kinderen bij horen. Daarom is het zo belangrijk dat (groene) speelplekken zo zijn ingericht dat elk kind hier kan komen en spelen.

Hoe zorg je voor een inclusieve speeltuin?

De eerste en belangrijkste stap naar een inclusieve speeltuin is het weghalen van (sociale) drempels en niet de nadruk te leggen op de handicap. Hiervoor houden wij de stelregel 100-70-50 aan. Dit betekent dat 100% van alle kinderen (en hun families) zich welkom voelt, dat 70% van de speeltuin goed toegankelijk is en 50% van de speeltoestellen door alle kinderen gebruikt kan worden. Deze norm welke ook wordt gebruikt binnen het samenspeelakkoord.

4 essentiƫle onderdelen voor een inclusieve speelplek

  • Verharding
    Allereerst wordt gekeken naar de zones die verhard dienen te worden. Denk aan bijvoorbeeld (hoofd) looproutes.
  • Zonering
    Het projectgebied wordt opgesplitst in verschillende zones. Elk kind is anders en dat vraagt om een gerichte invulling. Elke zone geeft invulling aan een specifiek speltype.
  • Invulling
    Aan de hand van de wensen uit het PVE wordt gekeken naar een geschikte invulling voor de speelplek. Denk hierbij aan de speelaanleidingen, toestellen, ondergronden etc.
  • Beplanting
    Als laatste wordt invulling gegeven aan planten en bomen. Deze moeten niet alleen mooi zijn maar ook ten positieve bijdragen aan biodiversiteit en het bestrijden van hittestress. Hout, gras en zand en water dagen uit tot creativiteit en spel. En het is nog beter voor het milieu ook!

Inclusief spelen kan soms een uitdaging zijn, maar het is het zeker waard. Door een inclusieve speelplek te creƫren, geef je alle kinderen de kans om zich te ontwikkelen, te groeien en vooral te genieten van spelen. En dat is toch waar het allemaal om draait?

Meer weten?

Wil je meer informatie over de aanleg van een inclusieve speeltuin? Neem gerust contact op! SNK Outdoor weet precies wat er nodig is om een speeltuin toegankelijk te maken voor ieder kind, met of zonder handicap.

Liever eerst wat inspiratie opdoen? Download het gratis inspiratieboek!

Over Kees

Hoi, Ik ben Kees Krijnen, eigenaar en ontwerper bij SNK. Begonnen als hovenier en later meer dan 25 jaar actief geweest binnen de grond-, weg- en waterbouw als ondernemer en ontwerper.

In die jaren heb ik enorm veel kennis opgedaan in het ontwikkelen van buitenruimtes. In wat wel kan, maar zeker ook wat niet kan.

In 2017 heb ik samen met Stan SNK opgericht met het doel om buitenruimtes te ontwikkelen waar het kind centraal staat. Inmiddels heb ik meer dan 100 speelplekken en 60 schoolpleinen ontworpen waar kinderen Ā onbevangen kunnen spelen, op avontuur kunnen gaan maar vooral helemaal zichzelf kunnen zijn.

Kunnen wij je helpen?