Diensten >

Keuring en inspectie

Risico’s bij spelen zijn onvermijdelijk, maar speelomgevingen dienen te allen tijde wel veilig te zijn. Om dit te waarborgen heeft Nederland vele wetten op het gebied van veiligheid bij spelen.

Elke openbare speelvoorziening dient te voldoen aan deze wet- en regelgeving. Daarnaast dienen speeltoestellen voorzien te zijn van een certificaat dat wordt afgegeven door een AKI (algemene keuringsinstantie).

Als ontwerpbureau is SNK constant op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving en kunnen wij die noodzakelijke keuring laten uitvoeren door een algemene keuringsinstantie. De inspecties die periodiek uitgevoerd moeten worden, kunnen wij laten uitvoeren door een van onze vaste betrouwbare partners. Zo garanderen we een uitdagende en veilige speelomgeving.

Verschil tussen keuring en inspectie

Wij zien dat het keuren en inspecteren van een speelplek vaak door elkaar wordt gehaald. Veel mensen denken dat keuring en inspectie hetzelfde betekenen. Het zijn echter twee verschillende zaken.

Tijdens een keuring wordt een speeltoestel of -omgeving getoetst aan de WAS (Warenbesluit Attractie- en Speeltoestellen). De wet stelt dat speelplekken pas veilig zijn, wanneer deze voldoen aan de NEN1176&1177 of aan een risicoanalyse zijn onderworpen.

Veel (standaard) speeltoestellen zijn in de fabriek al voorzien van een certificaat. De toestellen hoeven dan alleen volgens de richtlijnen van de fabrikant geplaatst te worden. Een keuring op locatie is in dat geval niet meer nodig. Maatwerktoestellen (die specifiek voor een project ontworpen zijn) dienen altijd op locatie gekeurd te worden.

Veel mensen vinden dit spannend. Wat als je tegen problemen aanloopt en het nieuwe of bestaande speeltoestel (of de speelomgeving) niet wordt goedgekeurd? In de praktijk is dit nergens voor nodig: al tijdens het ontwerptraject van een speelomgeving wordt samengewerkt met keuringsinstanties om problemen achteraf te voorkomen.

Na plaatsing dienen toestellen periodiek geïnspecteerd te worden om te kijken of een toestel nog veilig is en voldoet aan de wetgeving. Hoe vaak geïnspecteerd moet worden, hangt af van de situatie. De norm schrijft voor om maandelijks (maar minimaal eenmaal per kwartaal) een inspectie uit te voeren, maar de ervaring leert dat dit per situatie verschilt. Een schoolplein waarop elke dag 300 kinderen spelen is meer aan slijtage onderhevig, dan een speelplek die achteraf ligt. Tijdens deze inspecties kan onderhoud makkelijk worden meegenomen indien nodig.

Over sport- en speelplaatsen

Onze artikelen

Zo creëer je een inclusieve speeltuin

Spelen is niet alleen leuk, maar ook super belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zo leren ze zichzelf en de wereld om hen heen kennen en maken ze contact met leeftijdsgenootjes. Maar 90% van alle speelplekken in Nederland zijn niet even toegankelijk voor alle kinderen. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan inclusief spelen, zodat iedereen samen kan genieten van spelen. Maar wat is inclusief spelen precies? En hoe creëer je nou een inclusieve speeltuin? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Lees meer

Speelbeleving & thematisering

Laat je inspireren!

Purmerend

Speeltuin Het Speelkasteel

Nederweert-Eind

Groen-blauw schoolplein BS De Tweesprong

Aarle-Rixtel

Speelplek Terlingenplein

Laarbeek

Speelpark Nieuwenhof Lieshout

Nijnsel

Groen schoolplein IKC Nijnsel

Eindhoven

Schoolplein SALTO-school De Bergen Eindhoven

Aarle-Rixtel

Beweegtuin Zonnetij

Tilburg

Schoolplein Don Sarto

Helmond

Speelplein Kindcentrum De Rakt Helmond

Helmond

Speelveld SMO de Koning

3D Animatie

Beek en Donk

KDV Donkey

Blerick

SBO de Schans en BS de Regenboog

Helmond

Speelheuvel De Vlier

Veghel

Herinrichting schoolplein Zwijsen college

Deurne

Stormbaan Bijzonder jeugdwerk Deurne

Helmond

Klimaatles voor Kindcentrum De Rakt

Kerkrade

Speelterrein Kinderdagverblijf Kiekeboe

Kerkrade

Speelterrein Kinderdagverblijf Dopi

Deurne

Speelterrein Kinderdagverblijf Dopi

Kunnen wij je helpen?