Realisatiebegeleiding

Realisatiebegeleiding

Het ontwerp voor uw groene schoolplein, speeltuin of sportterrein is gereed. Iedereen is enthousiast, het basisbudget is binnen, u wilt aan de slag met fondsenwerving, subsidies verwerven en natuurlijk van start met de aanleg. Maar hoe pakt u dat allemaal aan? Hoe werkt een aanbesteding? Wie controleert de bouw en hoe zorgt u dat u binnen budget blijft? Het realiseren van een buitenspeelterrein, speeltuin, groen schoolplein of sportterrein brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Wij kunnen in deze fase:

 • Helpen in de zoektocht naar een geschikte aannemer die het plan kan realiseren
 • Verzorgen van de bouwbegeleiding
 • Kosten bewaken
 • Fungeren als aanspreekpunt voor u als klant
 • Laten keuren en inspecteren van de speeltoestellen
 • De weg wijzen in subsidieland en bij de fondsenwerving

Ook als u zelf al een ontwerp heeft, kunt u in deze fase bij ons terecht voor de begeleiding van de realisatie van uw speeltuin, sportterrein of groene schoolplein.

Over sport- en speelplaatsen

Onze artikelen

Wat kost een groen schoolplein?

Er zijn veel reden om een schoolplein aan te pakken. Is het plein oud en saai, zijn toestellen afgekeurd of hebben de kinderen veel last van de hitte op warme dagen? Dan ben je toe aan een nieuw (groen) schoolplein. Maar wat kost een schoolplein en waar moet ik rekening mee houden? In deze blog neem ik je mee in alle kosten die komen kijken bij het herinrichten schoolpleinen. Inclusief nuttige tips over externe financiering.

Ontwerpkosten van een groen schoolplein

Elk project begint bij het maken van een ontwerp. Verzamel eerst je wensen en ga daarna naar een ervaren schoolplein ontwerper. Daarbij is het slim om te kiezen voor een onafhankelijke ontwerper. De kosten voor een ontwerper zijn afhankelijk van de grootte van een project. De kosten variëren tussen de €3000 en €6000,- euro excl. btw. voor een geheel ontwerptraject (van schets tot definitief ontwerp).

Veel toestelleveranciers of hoveniers maken vaak vrijblijvend ontwerpen waar je op het eerste oog niks voor hoeft te betalen. Dit lijkt goedkope oplossing, maar vaak betaal je deze kosten alsnog bij de uitvoering van het plein. Daarnaast kun je de ontwerpen vaak zien als one size kleding. Het hoeft zeker niet verkeerd te zijn, maar het zal nooit zo goed passen als een maatpak.

Gemiddelde aanlegkosten per m2

Al voor je gaat ontwerpen is het mogelijk om met kengetallen een goed beeld te krijgen van de verwachte totale kosten. Voor een gemiddelde herinrichting hanteer ik een richtprijs van €100,- per m2 inclusief btw. Uiteraard is dit bedrag sterk afhankelijk van de bestaande situatie en je wensen. Voor een gemiddeld schoolplein van 1500 m2 zijn de verwachte aanlegkosten: €150.000 incl. btw.

Tijdens het ontwerptraject worden alle kosten steeds beter inzichtelijk. Zo weet je in een vroeg stadium al waar je financieel aan toe bent.

Niet te vergeten! Onderhoudskosten

Wat gebeurt er met het schoolplein na de feestelijke opening? Dan begint het echte werk pas, namelijk goed onderhoud en veel speelplezier. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je jaren kan genieten van je groene schoolplein. Het onderhoud bestaat uit twee onderdelen: regulier en groot onderhoud. Het is belangrijk om per jaar een vast bedrag te reserveren.

Externe financiering aanvragen? Dat kan!

Voor veel scholen is het lastig om de complete herinrichting van een schoolplein zelf te financieren. Gelukkig zijn er veel subsidiemogelijkheden voor schoolpleinprojecten. Denk aan:

  • Regenwater subsidies

  • Groene schoolplein subsidies

  • Lokale fondsen

  • Etc.

Hoe groot de subsidiekansen zijn, verschilt per regio en project. Een project dat veel (sociale) impact heeft, heeft meer kans op subsidies dan een project waarbij dit niet aanwezig is. Daarnaast is financiële daadkracht erg belangrijk voor slaagkans van een project. Dit geeft zekerheid en voorkomt dat een project uiteindelijk niet doorgaat. Een minimale eigen inbreng van opdrachtgever van 60-70% is gebruikelijk. Om een beter beeld te geven zie je hieronder een rekenvoorbeeld:

  • Totale kosten schoolplein: €100.000

  • Gemiddelde eigen inbreng (60% – 70%): €60.000 – €70.000

  • Subsidies en fondsen (30% – 40%): €30.00 – €40.000

Kostenplaatje op maat?

Ben je benieuwd wat jouw nieuwe schoolplein gaat kosten en wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons en maak vrijblijvend een afspraak voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden.

Stan Krijnen
Adviseur

Tip!

Binnenkort aan de slag met een nieuwe speelplek? Download alvast het gratis inspiratieboek. Boordevol ideeën voor een veilige én uitdagende speelplek.

Download het gratis inspiratieboek

Lees meer

Het WAS is er alleen om te jen(NEN)!?

Iedereen die ooit een speeltoestel in de openbare ruimte heeft geplaatst zal ermee bekend zijn: Het WAS, oftewel het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Door veel beheerders (scholen, gemeenten, kinderdagverblijven, campings, etc.) worden deze regels gezien als lastig en ingewikkeld, waardoor speelplekken niet optimaal ingericht worden en risicovol spelen wordt gemeden. Dat is jammer! Je kunt je dan afvragen… slaan we niet door in deze wet- en regelgeving?

Waarom het WAS?

Het WAS is in 1997 ingevoerd omdat er geen richtlijnen waren voor het leveren en plaatsen van attracties en speeltoestellen. Iedereen mocht zelf speeltoestellen bouwen en in de openbare ruimte plaatsen. Zo stonden veel eigen fabricages die voor gevaarlijke situaties zorgden omdat ze niet kundig gebouwd waren. De wet zorgde ervoor dat fabrikanten niet meer zomaar alles mochten bouwen. Speeltoestellen moesten aan de wet voldoen en volgens NEN-normen gebouwd worden. Deze NEN-normen geven handvatten aan het ontwikkelen van veilige speeltoestellen.

Wanneer is een speeltoestel een speeltoestel?

Volgens het WAS is een speeltoestel een constructie die is gemaakt voor vermaak of ontspanning. Hierbij mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van zwaartekracht of fysieke kracht van de mens. Door de opkomst van het natuurlijk spelen is het herkennen van speeltoestellen de laatste jaren echter een stuk lastiger geworden. Want is die liggende boomstam naast een pad nou een speeltoestel of een zitbankje?

“Het herkennen van speeltoestellen de laatste jaren echter een stuk lastiger geworden.”

Het WAS2023, aangescherpte regels per 1 juli

Door deze veranderingen in de speelwereld is het WAS door de jaren heen steeds vernieuwd en aangepast aan trends en veranderingen. Zo is recent nog, op 1 juli, de aangescherpte WAS2023 in werking getreden. Als ontwerper merk ik dat de wetgeving voor twijfel zorgt bij zowel beheerder, aannemer en producent. Iedereen wil het beste voor kinderen, maar niemand wil iets maken wat niet mag volgens de wet. Daardoor worden diverse elementen vaak voor de zekerheid gekeurd, want “je weet maar nooit”. Iets wat speelplekken onnodig duur maakt. Je kunt je dan afvragen of we niet doorslaan in deze regelgeving, maar ik denk van niet. Het WAS is er niet om mensen te jennen. Het is goed dat er regels zijn als het aankomt op de veiligheid van kinderen. Het enige probleem is dat het begrijpen van en voldoen aan de WAS steeds ingewikkelder wordt.

“Als ontwerper merk ik dat de wetgeving voor twijfel zorgt bij zowel beheerder, aannemer en producent.”

Verdwijnt het risicovol spel door het WAS?

En voor wie denkt dat het WAS al het risico uit spelen haalt…. Nee hoor! Er is voldoende ruimte voor uitdagende speelplekken binnen de kaders van deze wet. Wist je bijvoorbeeld dat je volgens het WAS van 3 meter hoogte mag vallen (ongeveer de eerste verdieping van een huis)? Voor veel kinderen is dit risico genoeg is mijn ervaring 😉.

Keuren of niet keuren?

Ik hoop dan ook van harte dat de nieuwe regels mensen niet afschrikt om toffe, uitdagende speelplekken te blijven bouwen en plaatsen. In mijn optiek is het belangrijk dat we met gezond verstand moeten kijken naar het WAS. Twijfel je of iets gekeurd moet worden? Neem dan contact op met een ontwerper of keuringsinstantie en blijf zeker niet zitten met twijfel.

Stan Krijnen
Adviseur

Tip!

Binnenkort aan de slag met een nieuwe speelplek? Download dan eerst het gratis inspiratieboek. Boordevol ideeën voor een veilige én uitdagende speelplek.

Download het gratis inspiratieboek

Lees meer

Buitenles is gezond! Zo richt je het schoolplein erop in

Gemiddeld zijn kinderen 99,5% van hun schooltijd binnen en dat terwijl twee derde van de leerlingen én leraren vaker naar buiten wil. En dat is jammer, want buitenles heeft ontzettend veel (gezondheids) voordelen. Zo kunnen kinderen zich beter concentreren en gaan ze creatiever denken! Hoe leuk is dat?! Benieuwd naar nog meer voordelen van buitenles én hoe je het schoolplein inricht voor het geven van buitenles? Lees dan snel verder!

De voordelen van buitenles

Buitenlessen hebben ontzettend veel voordelen. Wist je dat leerlingen meer reken- en taalfouten maken bij een slechte luchtkwaliteit? (bron: TNO) Als de klas op gezette tijden lekker naar buiten gaat, neemt het kooldioxidegehalte enorm af waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Daarnaast zorgt gebrek aan beweging ervoor dat kinderen informatie minder goed kunnen verwerken. Nadenken, problemen oplossen en redeneren zijn dan een stuk lastiger. En dat is nou nét wat we verwachten van kinderen op school.

Naar buiten!

Nederland zou wat dat betreft een voorbeeld kunnen nemen aan Finland en Japan. In beide landen zijn de kinderen een kwart van hun schooldag buiten en tóch staan ze bekend om hun hoge prestatiescores (PISA-scores). (bron: onderwijscommunity.nl) Weer of geen weer, ieder uur gaan de kinderen 15 minuten naar buiten om hun accu weer op te laden.

Soorten buitenlessen

Oké, buitenlessen zijn dus goed voor schoolgaande kinderen, maar hoe bereid je een buitenles voor? Het makkelijkste is gewoon met de hele klas naar buiten gaan en daar doen wat je eigenlijk binnen wilde doen. Zorg wel voor een vast uitlegpunt, zoals de rand van de zandbak, een buitenlokaal of een plek in de buurt van een herkenbaar object (een grote boom of een picknicktafel). Dit zorgt voor rust in de les en op deze plek kan, bijvoorbeeld door middel van een kring, iedereen de leerkracht verstaan. Maar een buitenles kan ook in de vorm van bewegend leren, sporten en natuureducatie.

Een start maken met buitenles geven

Buitenlessen moeten laagdrempelig zijn om er als school een start mee te maken. De natuur in, de kinderen op het schoolplein laten oefenen met de leerstof of nieuwe spellen en mogelijkheden aanleren. De juiste inrichting van een buitenspeelplek bij de basisschool draagt bij aan het slagen van het geven van buitenlessen.

Schoolplein inrichten voor buitenles

Het IVN, de landelijke organisatie die zich inzet voor natuureducatie, ziet dat scholen wel bomen en plantenbakken hebben, maar daar mogen de kinderen niet aankomen. Jammer! Wat nou als je het schoolplein zo inricht dat de kinderen wél kunnen leren van en in de natuur? Een groen schoolplein maakt dat mogelijk. Een groen schoolplein is juist optimaal ingericht qua ruimte- en zintuigstimulatie. Een juiste combinatie van groen waarin kinderen kunnen spelen, groen waar ze zelf hun handen in kunnen zetten en ook ‘kijkgroen’.

3 praktische tips voor een optimale inrichting

Voordat je aan de slag gaat met het ontwerpen van een vernieuwde buitenruimte om buitenlessen te geven is het belangrijk te bedenken hóe je les wilt geven en daar het schoolplein op in te richten. Doe je dat niet? Dan wordt de buitenruimte vaak te weinig (of niet) gebruikt. Bijvoorbeeld:

 1. Zorg voor voldoende schaduw zodat de kinderen en leraren niet in de zon kijken.
 2. Bedenk of en hoe de kinderen aantekeningen moeten maken. Papier is vaak lastig. Krijtbordjes of tablets kunnen een goed alternatief zijn.
 3. Kies voor het buitenlokaal een rustige plek met zo min mogelijk prikkels. Zo blijven kinderen beter bij de les.

SNK denkt graag mee

SNK Outdoor speel- & sportplaatsen denkt graag mee over hoe een school zijn speelplein goed kan inrichten om het buiten lesgeven optimaal te kunnen stimuleren. Wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Liever eerst wat inspiratie opdoen? Download het gratis inspiratieboek!

Lees meer

Speelbeleving & thematisering

Laat je inspireren!

Boxtel

KDV Kindertuin

Oeffelt

Telraam – Optimus primair onderwijs

Vlierden

KDV Bert en Ernie

Aarle-Rixtel

Breinplein – Eenbes primair onderwijs

Eindhoven

Cornelis Jetses – Salto primair onderwijs

Kerkrade

Basisschool De Spoorzoeker

Purmerend

Speeltuin Het Speelkasteel

Nederweert-Eind

Groen-blauw schoolplein BS De Tweesprong

Aarle-Rixtel

Speelplek Terlingenplein

Laarbeek

Speelpark Nieuwenhof Lieshout

Nijnsel

Groen schoolplein IKC Nijnsel

Eindhoven

Schoolplein SALTO-school De Bergen Eindhoven

Aarle-Rixtel

Beweegtuin Zonnetij

Tilburg

Schoolplein Don Sarto

Helmond

Speelplein Kindcentrum De Rakt Helmond

Helmond

Speelveld SMO de Koning

3D Animatie

Beek en Donk

KDV Donkey

Blerick

SBO de Schans en BS de Regenboog

Helmond

Speelheuvel De Vlier

Geen idee waar je moet beginnen?

Inspiratieboek

Kunnen wij je helpen?