Wat kost een groen schoolplein?

Er zijn veel reden om een schoolplein aan te pakken. Is het plein oud en saai, zijn toestellen afgekeurd of hebben de kinderen veel last van de hitte op warme dagen? Dan ben je toe aan een nieuw (groen) schoolplein. Maar wat kost een schoolplein en waar moet ik rekening mee houden? In deze blog neem ik je mee in alle kosten die komen kijken bij het herinrichten schoolpleinen. Inclusief nuttige tips over externe financiering.

Ontwerpkosten van een groen schoolplein

Elk project begint bij het maken van een ontwerp. Verzamel eerst je wensen en ga daarna naar een ervaren schoolplein ontwerper. Daarbij is het slim om te kiezen voor een onafhankelijke ontwerper. De kosten voor een ontwerper zijn afhankelijk van de grootte van een project. De kosten variëren tussen de €3000 en €6000,- euro excl. btw. voor een geheel ontwerptraject (van schets tot definitief ontwerp).

Veel toestelleveranciers of hoveniers maken vaak vrijblijvend ontwerpen waar je op het eerste oog niks voor hoeft te betalen. Dit lijkt goedkope oplossing, maar vaak betaal je deze kosten alsnog bij de uitvoering van het plein. Daarnaast kun je de ontwerpen vaak zien als one size kleding. Het hoeft zeker niet verkeerd te zijn, maar het zal nooit zo goed passen als een maatpak.

Gemiddelde aanlegkosten per m2

Al voor je gaat ontwerpen is het mogelijk om met kengetallen een goed beeld te krijgen van de verwachte totale kosten. Voor een gemiddelde herinrichting hanteer ik een richtprijs van €100,- per m2 inclusief btw. Uiteraard is dit bedrag sterk afhankelijk van de bestaande situatie en je wensen. Voor een gemiddeld schoolplein van 1500 m2 zijn de verwachte aanlegkosten: €150.000 incl. btw.

Tijdens het ontwerptraject worden alle kosten steeds beter inzichtelijk. Zo weet je in een vroeg stadium al waar je financieel aan toe bent.

Niet te vergeten! Onderhoudskosten

Wat gebeurt er met het schoolplein na de feestelijke opening? Dan begint het echte werk pas, namelijk goed onderhoud en veel speelplezier. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je jaren kan genieten van je groene schoolplein. Het onderhoud bestaat uit twee onderdelen: regulier en groot onderhoud. Het is belangrijk om per jaar een vast bedrag te reserveren.

Externe financiering aanvragen? Dat kan!

Voor veel scholen is het lastig om de complete herinrichting van een schoolplein zelf te financieren. Gelukkig zijn er veel subsidiemogelijkheden voor schoolpleinprojecten. Denk aan:

  • Regenwater subsidies

  • Groene schoolplein subsidies

  • Lokale fondsen

  • Etc.

Hoe groot de subsidiekansen zijn, verschilt per regio en project. Een project dat veel (sociale) impact heeft, heeft meer kans op subsidies dan een project waarbij dit niet aanwezig is. Daarnaast is financiële daadkracht erg belangrijk voor slaagkans van een project. Dit geeft zekerheid en voorkomt dat een project uiteindelijk niet doorgaat. Een minimale eigen inbreng van opdrachtgever van 60-70% is gebruikelijk. Om een beter beeld te geven zie je hieronder een rekenvoorbeeld:

  • Totale kosten schoolplein: €100.000

  • Gemiddelde eigen inbreng (60% – 70%): €60.000 – €70.000

  • Subsidies en fondsen (30% – 40%): €30.00 – €40.000

Kostenplaatje op maat?

Ben je benieuwd wat jouw nieuwe schoolplein gaat kosten en wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons en maak vrijblijvend een afspraak voor een verkennend gesprek over de mogelijkheden. Stan Krijnen Adviseur

Tip!

Binnenkort aan de slag met een nieuwe speelplek? Download alvast het gratis inspiratieboek. Boordevol ideeën voor een veilige én uitdagende speelplek. Download het gratis inspiratieboek

Over Stan

Hoi, Ik ben Stan Krijnen, eigenaar, projectleider en adviseur bij SNK. Van huis uit civiel ingenieur, maar inmiddels niet meer weg te denken uit de speelwereld.

In de afgelopen 6 jaar heb ik meer dan 100 speelplekken en 60 “groen” schoolpleinen mogen ontwikkelen. Met deze ervaring help ik onder andere scholen, gemeentes en kinderdagverblijven met de ontwikkeling van speelruimtes en deel ik mijn kennis waar mogelijk.

Zo maken we samen uitdagende en duurzame speelplekken waarbij onbevangen speelplezier centraal staat.

Kunnen wij je helpen?