Je schoolplein is versteend, saai en aan vervanging toe. Tijd voor een nieuw schoolplein. Het liefst met aandacht voor meer groen. Dus, even de koppen bij elkaar, moodboard maken en op zoek naar een hovenier of ontwerper voor een professioneel ontwerp. Dit klinkt als een goede voorbereiding, maar we zien vaak dat scholen over veel zaken nog niet hebben nagedacht. Daarom delen we in deze blog 4 tips om mee te beginnen voordat je een ontwerp laat maken.
Tip 1. Vorm een werkgroep
Een schoolplein is van iedereen. Het is daarom belangrijk om een werkgroep samen te stellen zodat het plan voor het nieuwe plein gedragen wordt. Zorg dat alle belanghebbenden zijn vertegenwoordigd in de werkgroep (conciërge, betrokken ouder(s), docent(en), etc.), maar maak de werkgroep niet te groot. Een werkgroep tussen de 5 en 10 mensen is reëel.
Tip 2: Zet de visie en het doel voor het nieuwe schoolplein duidelijk op papier
Een modern schoolplein is meer dan een ruimte waar kinderen 2 à 3 keer per dag “even kunnen luchten”. Het is een plek waar ook lesgegeven kan worden en waar kinderen lekker kunnen ontdekken. Zorg daarom dat je een duidelijke visie hebt hóe je het nieuwe schoolplein wilt inzetten. Dit helpt enorm bij het kiezen van geschikte ontwerp- en uitvoerende partijen en het maken van een plan dat helemaal bij jullie past. Stel jezelf vragen als: Wat voor school zijn wij? En hoe kan het nieuwe schoolplein hieraan bijdragen?
Tip 3: Stel kinderen en jezelf de juiste vragen
Vraag een kind wat op het schoolplein moet komen en de wildste ideeën komen voorbij. Een mooie bron voor inspiratie, maar een olympisch zwembad of een achtbaan is toch wel erg lastig. 😉
Vraag daarom vooral wat kinderen willen dóen in plaats van wat ze willen hebben. Denk aan rennen, verstoppen, chillen of spelen met zand. Breng kinderen indien nodig op ideeën met behulp van onze gratis knip- en plak bladen. Vaak krijg je dan de beste input.
Stel jezelf en de werkgroep ook de vraag wat jullie als school op het plein willen doen. Vaak is dit ook een doorvertaling van jullie eerder geschreven visie. Denk aan een visie waarin gezond voedsel centraal staat bijvoorbeeld. Dit kun je concreet vertalen naar een moestuin, plukstruiken of voedselbos.
Tip 4: Stel een budget op voor het nieuwe schoolplein
Financiën; een belangrijk onderdeel waar veel scholen pas te laat mee beginnen. Het oude schoolplein is aan vervanging toe en een klein afschrijvingsbudget voor toestellen is beschikbaar. Vaak zijn deze budgetten niet toereikend om een complete herinrichting te financieren. Zorgen dat je financieel weet waar je aan toe bent kan hierbij helpen. Praat met je bestuur en probeer te kijken naar de mogelijkheden.
Benieuwd op welke kosten je ongeveer moet rekenen? Meer weten of de kosten van een schoolplein? Lees dan vooral de blog: ‘Wat kost een groen schoolplein?’
In het kort
Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk bij de herinrichting van een schoolplein. Met bovenstaande tips zorg je dat je goed voorbereid begint aan dit proces. Heb je vragen, wil je hulp, of zelf aan de slag met het plein? Wij kunnen helpen bij de visievorming of het maken van de verdere plannen én ontwerpen van een nieuw (groen) schoolplein
Neem gerust contact op! Liever eerst wat inspiratie opdoen? Download het gratis inspiratieboek!