Eén jaar later: OBS De Driehoek geniet van het groen-blauw schoolplein

“Kinderen ontdekken, leren en spelen op een nieuwe manier”

Precies een jaar geleden was het dan eindelijk zover. Het oude, grijze schoolplein van OBS De Driehoek in Aarle-Rixtel maakte plaats voor een nieuw groen-blauw schoolplein. Het was even wennen, al dat zand en water, maar inmiddels hebben de kinderen, ouders en de leerkrachten mogen ervaren hoe mooi, fijn en uitdagend het nieuwe schoolplein is.

Het ontwerp

De tekeningen van SNK Outdoor Speel- en Sportplaatsen hingen al even in de hal. Dagelijks konden kinderen, ouders en andere geïnteresseerden zien hoe het nieuwe plein eruit zou zien. Een racecircuit, perkjes, bankjes, fruitbomen, eetbare planten, een lescirkel en een waterpomp stonden op de planning. Toen het financiële plaatje rond was – mede dankzij subsidies en een drukbezochte benefietactie van jongerencentrum OJA – ging in de herfstvakantie de schop in de grond. Het resultaat: een plek waar kinderen kunnen ontdekken, spelen en samen leren.

De visie achter het nieuwe schoolplein

De wens om het schoolplein te vergroenen en meer variatie te bieden ontstond al voor de komst van directeur Remco Geurts. “Het was een grote grijze massa. Er was wel een bult met kunstgras, maar dat was alles. We wilden meer; een omgeving die kinderen echt uitdaagt en uitnodigt om samen te spelen en te ontdekken,” vertelt Remco. “Die ambities hebben we samen met de kinder-MR, de OR, het team van De Driehoek én SNK omgezet in een prachtig, groen-blauw schoolplein. De samenwerking met SNK was erg positief. Stan begreep onze wensen precies, hielp om ideeën praktisch te maken en was altijd bereikbaar voor vragen en dergelijke. Dat zorgde ervoor dat we echt het plein kregen dat we voor ogen hadden.”

Belangrijke elementen voor het plein

Bij het ontwerp van het schoolplein stond de vraag centraal welke functies en elementen belangrijk waren voor OBS De Driehoek. Remco: “Op onze locatie aan de Jan van Rixtelstraat hadden we een lescirkel, die móest terugkomen zodat het schoolplein weer een verlengstuk van onze klaslokalen zou worden. Daarnaast wilden we een water- en zandplek, zodat kinderen kunnen experimenteren en ontdekken. Ook moest er ruimte zijn voor ontmoetingen tussen leerlingen, leerkrachten, ouders, grootouders en buurtbewoners. Verder vonden we het belangrijk om sport en spel in verschillende situaties te kunnen faciliteren, omdat dit de motoriek, gezondheid en sociale vaardigheden stimuleert.” Vergroening van het plein was een bewuste keuze, niet alleen voor het speelplezier, maar ook om bij te dragen aan een duurzamer milieu. “Groen helpt om wateroverlast tegen te gaan, zorgt voor verkoeling in de zomer en bevordert biodiversiteit” vertelt Remco. “Dit biedt ons ook de kans om met de kinderen in gesprek te gaan over de planten en dieren die op het plein leven. Met deze inrichting hopen we meer planten en dieren te mogen ontdekken. Zo zijn de eerste paddenstoelen al gespot.”

Leren en afspraken maken

De winterse opening van het schoolplein bracht in eerste instantie gemengde reacties van ouders, vooral over de waterpomp. Met de komst van de lente en zomer bleek hoe fijn een groen schoolplein wel niet is. “De waterpomp was vanaf dag één favoriet bij Sam”, vertelt Charlotte Roijackers, moeder van Sam (6 jaar). “Tja, hij kwam regelmatig thuis met een nat pak, maar met laarzen en een extra setje droge kleren in zijn rugzak was dat zo opgelost. Zijn enthousiasme, het speelplezier en de pedagogische voordelen wegen voor mij veel zwaarder dan de kleine ongemakken van vieze kleren.”

Remco herkent dit: “In het begin gingen de kinderen vanuit nieuwsgierigheid en enthousiasme aan de slag met de waterpomp en leerden ze de consequenties daarvan. Dat was een mooi moment om samen te bespreken hoe we daarmee omgaan en afspraken te maken. Zo sluiten we de pomp af als het echt te koud is, maar in de zomer is er dankbaar gebruik gemaakt van de pomp.”

Leren in de buitenlucht

Sinds de opening heeft het nieuwe plein al veel praktijkvoorbeelden opgeleverd van hoe het bijdraagt aan het welzijn en de leerprestaties van de leerlingen. “Kinderen komen na het buitenspelen met een leeg hoofd terug in de klas. Dat geeft ruimte voor het onderwijs. Ook heb ik meteen de sociale aspecten gezien waar we op hoopten. Achtstegroepers scheppen uit zichzelf de zandbak dicht na het spelen, zodat de kleuters er niet in vallen bijvoorbeeld. En laatst vroegen kinderen zelf om een afvalprikker en een bezem om het plein op te ruimen. Ook hebben de kleuters muziekles gekregen van een gastdocent in het buitenlokaal. Dat leidde tot enorme betrokkenheid en motivatie bij de kinderen.”

Wat vinden de kinderen?

De leerlingen zelf zijn dolenthousiast. Kinderen uit groep 7 en 8 reageren positief op de veranderingen: “Het is vooral heel mooi. Er zijn minder tegels en meer groen, dat ziet er natuurlijker uit,” vertelt een van hen.

Ook de jongere kinderen genieten van de zandbak en de waterpomp, vooral tijdens warmere dagen. “Ik zie veel kleine kinderen met het water en zand spelen; dat vinden ze leuk. In de zomer is het fijn om met water te spelen,” vertelt een andere leerling. En ook de lescirkel wordt gewaardeerd door de kinderen. “Als het mooi weer is, doen we reken- of spellinglessen buiten en meten we dingen op. Het is gewoon fijn om buiten les te krijgen. Het voelt minder schools en je bent lekker in de frisse lucht.”

Wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van groen-blauwe schoolpleinen

Niet alleen de praktijk laat het zien, maar ook de wetenschap ondersteunt de positieve effecten van groen-blauwe schoolpleinen zoals bij OBS De Driehoek. Verschillende onderzoeken van IVN en Jantje Beton en Alterra Wageningen University & Research tonen aan dat kinderen beter presteren in een natuurlijke omgeving, minder stress ervaren, meer bewegen en socialer gedrag vertonen. Daarnaast wordt er minder gepest dankzij het gevarieerde spelaanbod​ en heeft een groen-blauw schoolplein een positief effect op de houding van kinderen ten opzichte van de natuur​.

Een geslaagd project voor de toekomst

Remco Geurts is trots op het eindresultaat en ziet dagelijks hoe het nieuwe plein bijdraagt aan het speelplezier en de ontwikkeling van de kinderen. “Het plein is aantrekkelijker en biedt een breed scala aan speelmogelijkheden. Het belangrijkste is dat kinderen er met plezier spelen en erdoor worden uitgedaagd. We zijn blij met de positieve reacties van kinderen, ouders en ons eigen team en het plein past perfect bij de visie die wij hebben op spelen en leren” besluit Remco.


Is jouw school ook toe aan een groen-blauw plein?

SNK Outdoor speel- & sportplaatsen denkt graag mee over hoe een school zijn speelplein goed kan inrichten. Wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Liever eerst wat inspiratie opdoen? Download het gratis inspiratieboek!

Hoi, Ik ben Stan Krijnen, eigenaar, projectleider en adviseur bij SNK. Van huis uit civiel ingenieur, maar inmiddels niet meer weg te denken uit de speelwereld.

In de afgelopen 7 jaar heb ik meer dan 100 speelplekken en 60 “groen” schoolpleinen mogen ontwikkelen. Met deze ervaring help ik onder andere scholen, gemeentes en kinderdagverblijven met de ontwikkeling van speelruimtes en deel ik mijn kennis waar mogelijk.

Zo maken we samen uitdagende en duurzame speelplekken waarbij onbevangen speelplezier centraal staat.

Kunnen wij je helpen?