Als kind speelde ik hele dagen buiten. Voetballen, in bomen klimmen, ravotten. Toen ik wat ouder werd mocht ik ook wat verder van huis. De buurt verkennen, rondstruinen en misschien heb ik ooit wel eens “fikkie gestookt”, maar dat laat ik nu even in het midden. Heerlijk was dat! Ik weet zeker dat jij ook de beste herinneringen hebt aan de spannende momenten die je buiten beleefde. En wat blijkt… het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling. Kinderen die regelmatig aan risicovol spel doen, zijn namelijk beter in staat om risico’s te beoordelen en om te gaan met kleine tegenslagen, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.
Wat is risicovol spelen precies?
Bij risicovol spelen gaan kinderen fysieke uitdagingen aan buiten hun comfortzone. Voorbeelden zijn klimmen op een klimrek, balanceren op een balk, boomklimmen, bouwen met losse onderdelen en ja… fikkie stoken. Dat klinkt gevaarlijk, maar gevaar en risico is niet hetzelfde. Een kind kan gevaar lopen als het de risico’s nog niet kan inschatten als het bijvoorbeeld nog te klein is. Risico neemt een kind doelbewust. Ze kiezen om een risico wel of niet te nemen. Daar hebben ze zelf controle over. En precies dat stukje is erg belangrijk voor de ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek, maar dan moeten ze wel de ruimte krijgen.
“Maar wat als ze vallen?”
Vallen is eng, dat snap ik. Iedere dag belanden er 500 kinderen op de spoedeisende hulp. Maar weet je, dan breken ze misschien hun arm. En wat dan nog? Een arm geneest weer. De lessen die ze leren en de voordelen die ze ervaren door zelf risico’s te nemen zijn veel belangrijker. Die nemen ze hun hele leven mee.
Wat zijn de voordelen van risicovol spelen?
Risicovol spelen is supergoed voor kinderen! Het daagt ze uit om hun lichaam op nieuwe manieren te gebruiken. Dat maakt ze sterker en behendiger. Het geeft ze ook zelfvertrouwen omdat ze uitdagingen durven aan te gaan en obstakels te overwinnen. Daarnaast worden ze beter in problemen oplossen omdat ze creatieve oplossingen bedenken voor moeilijke situaties. En als er iets niet lukt, leren ze juist daardoor beter omgaan met teleurstellingen en angst. Daar bovenop worden ze ook nog eens beter in samenwerken en communiceren met anderen!
Ruimte voor risicovol spel
Gelukkig kiezen steeds meer scholen en gemeenten voor uitdagende schoolpleinen en speeltuinen. Plekken waar kinderen zelf risico’s kunnen nemen. Soms treffen we nog ouders die zich zorgen maken, want een schoolplein dat rechttoe rechtaan is, is veel overzichtelijker en veiliger, toch? Gelukkig kunnen we hen bijna altijd overtuigen van het belang van risicovol spel. Helemaal als ik vertel dat een vlak schoolplein met alleen betontegels juist voor meer ongelukken zorgt omdat de kids motorisch en inzichtelijk minder vaardig zijn. En natuurlijk voldoen de speelplekken die we ontwerpen altijd aan de wet- en regelgeving, want zelfs binnen die wetgeving is genoeg ruimte voor risicovol spel. Zo mag een kind, volgens de wet, tot wel 3 meter hoog vallen. Dat staat gelijk aan de eerste verdieping van een huis. Genoeg risico lijkt me.
Meer weten?
Wil je meer weten over speelplekken met volop ruimte voor risicovol en uitdagend spel? Neem gerust contact op! Of download het inspiratieboek.