Een calisthenics park creëren. 5 tips

Calisthenics is een vorm van lichaamsbeweging die steeds populairder wordt, en terecht! Inmiddels zijn er al bijna 400 van deze work-out parken in Nederland aangelegd. Het vereist minimale apparatuur en maakt gebruik van je eigen lichaamsgewicht om kracht, flexibiliteit en coördinatie op te bouwen. Wil jij een calistenics park aanleggen? Wij geven je 5 tips.

Wat is een calisthenics park?

Een calisthenics park is een speciaal ontworpen buitenruimte die is uitgerust met een verscheidenheid aan fitnessapparatuur, specifiek gericht op calisthenics-oefeningen. Deze parken zijn vaak openbaar toegankelijk en bieden een scala aan apparaten zoals pull-up bars, dip bars, parallelle bars, en soms zelfs gymnastiekringen. Het doel van een calisthenics park is om een ​​veilige en stimulerende omgeving te creëren waar mensen van alle fitnessniveaus kunnen komen om te trainen, elkaar te inspireren en hun kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Hier vind je alle calistenics parken in Nederland

Tip 1: Locatie, Locatie, Locatie

Het kiezen van de juiste locatie is essentieel voor het succes van je calisthenics park. Zoek naar een ruime plek, bij voorkeur in een park of openbaar recreatiegebied, waar mensen gemakkelijk toegang toe hebben. Zorg ervoor dat de grond vlak is en dat er voldoende ruimte is voor verschillende apparaten.

Tip 2: Apparatuur selectie

Nu komt het leuke gedeelte: het kiezen van de apparatuur voor het park. Begin met de basis: pull-up bars, dip bars en parallelle bars zijn essentieel. Overweeg ook om een ​​paar gymnastiekringen toe te voegen voor extra variatie in oefeningen. Zorg ervoor dat de apparatuur van duurzaam materiaal is gemaakt en bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Tip 3: Veiligheid

Veiligheid staat voorop bij het ontwerpen van je calisthenics park. Zorg ervoor dat alle apparatuur stevig is gemonteerd en regelmatig wordt gecontroleerd op eventuele schade. Plaats borden met instructies voor het juiste gebruik van de apparatuur en moedig gebruikers aan om warm te worden en op te warmen voordat ze beginnen met trainen.

Tip 4: Community building

Een calisthenics park is meer dan alleen een plek om te trainen; het is een gemeenschapshub voor fitnessliefhebbers. Organiseer of stimuleer evenementen, zoals bootcamplessen of wedstrijden, om mensen aan te moedigen om samen te komen en elkaar te motiveren. Maak ook gebruik van sociale media om je park te promoten en deel te nemen aan de bredere calisthenics gemeenschap.

Tip 5: Onderhoud

Last but not least, zorg ervoor dat je calisthenics park goed wordt onderhouden. Maak regelmatig schoon, repareer eventuele schade aan de apparatuur en houd het groen rondom het park bijgesneden. Een goed onderhouden park zal niet alleen langer meegaan, maar ook meer mensen aantrekken om te komen trainen.

Hulp nodig bij het design? SNK Outdoor Speel- en Sportplaatsen helpt je bij het ontwerpen van de gaafste calisthenics parken.
Meer weten? Neem contact op!

Over Stan

Kunnen wij je helpen?